top of page
Ara

Yenilebilir Salyangoz Türleri

Güncelleme tarihi: 24 Eki 2023

Salyangozlar, tatlı sularda, denizlerde ve bütün çevrede görülebilen hayvanlardır. Nemli yerlerde bulunurlar ve yağışın bol olduğu ve havanın tam soğumadığı sonbahar aylarında sürekli görülürler. Vücutlarında bol miktarda su bulunduğu için çok soğuk havalarda donarlar. Çok sıcak havalarda ise su kaybederek kuruyabilirler.


Uluslararası pazarda, çok sayıda yenilebilir salyangoz türü olmasına rağmen, hem ekonomik hem de tercih edilme kriterleri ele alındığında, en popüler 3 farklı yenilebilir salyangoz türünü inceleyeceğiz.


Yenilebilir Salyangoz Türleri: Hangi Salyangozlar Yenir?

  • Helix pomatia

  • Helix aspersa

  • Achatina fulica


 

Helix pomatia

Yenilebilir salyangoz türlerinin çeşitli lezzetlerini keşfedin.
Helix pomatia

Helix pomatia türü salyangozlar, özellikle Avrupa'da yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Roman salyangozu, burgundy salyangozu, escargot gibi isimlere sahiptir.


Helix pomatia salyangozları, yumurtalarını toprağın yaklaşık 8-10 cm derinliğine dizerler. Bu sayede yumurtalarını karınca ve çeşitli böceklerden uzak tutmuş olurlar.


Yuva oluşturmak için kuru ve kuru ve toprak uygun değildir. Ayrıca killi toprak da yumurtaların açılma oranını düşürecektir. Yumurtaların açılma oranı; toprağın sıcaklığı, nemi, yapısı ve benzeri kriterlere göre değişkenlik gösterir.


Helix pomatia yumurtaları yaklaşık 5,5 - 6,5 mm çapında, kalkerli bir kabuk ve yoğun yumurta sarısı içermektedir.


Helix pomatia türü salyangozlar Temmuz veya Ağustos aylarında yumurta dizerler. Salyangozlar, açtıkları deliğin içine 1 - 2 gün içerisinde ortalama 40 - 60 adet yumurta dizerler ve üstünü mukoza ile örterler.


Gelişimini tamamlamış olan yavru Helix pomatia, sıcaklık ve neme bağlı olarak yaklaşık 3 - 4 hafta içerisinde yumurtadan çıkar. Havalar soğumaya başlayıncaya kadar beslenir ve havalar soğuduğunda derin bir delik açarak içinde havaların tekrar ısınmasını beklemek için kış uykusuna yatar.


Helix pomatia salyangozları cinsi olgunluğa 2 ile 5 yıl arasında ulaşır. Yılda bir kere üreyebilir ve hasat boyuna yaklaşık 9 ayda ulaşmaktadır. Ömürleri ortalama 20 yıldır, ancak en uzun 35 yıl yaşarlar.


Doğal alanları giderek daraldığından ve kontrolsüz avcılığı yapıldığından dolayı, Helix pomatia salyangozları Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (International Union for Conservation of Nature IUCN) tarafından Kırmızı Liste'de yer almaktadır.


 

Helix aspersa

Yemeklerinize lezzet katmak için yenilebilir salyangozlar.
Helix aspersa

Helix aspersa türü salyangozlar iki alt türe ayrılır;

  • Helix aspersa muller

  • Helix aspersa maxima


Dünya çapında ve Avrupa'da yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Bahçe salyangozu, Cornu asperum, escargot gibi isimlere sahiptir. Alt türleri ise gros-gris (Helix aspersa maxima) ve petit-gris (Helix aspersa muller) isimlerine sahiptir.


Helix aspersa yumurtaları yaklaşık 3 mm çaptadır. Çiftleşmeden sonra 5 gün ile 3 hafta arasındaki bir süre boyunca, toprağın yaklaşık 3 - 4 cm derinliğine yumurta dizmeye devam ederler. Salyangozlar normal şartlar altında 80 - 120 adet, ortalama ise 85 yumurta dizerler.


Ilık ve nemli iklimlerde Şubat ve Ekim ayları arasında genellikle 5 kere yumurta dizerler. Bu süreç, günün aydınlık süresinin 10 saat ve üzerinde olduğu zamanlar boyunca devam eder.


Yumurtalar 2 hafta içinde açılır, eğer hava soğuk is bu süre 4 haftaya kadar uzayabilir. Genellikle yavru salyangozların yumurtalarından çıkıp yüzeye ulaşmaları birkaç günü bulabilir.


Soğuk iklimlerde Helix aspersa cinsi olgunluğa 2 yılda ulaşırken, Güney Afrika gibi sıcak iklimlerde 10 ayda ulaşır. Ancak kontrollü iklimlendirmenin yapıldığı kapalı sistemlerde bu sürenin 6 - 8 aya kadar indiği raporlanmıştır.


Yürüme hızı: Saniyede 1,3 cm (en hızlı)

Çiftleşme süresi: 4 - 12 saat

Hasat süresi: 5 - 6 ay


 

Achatina fulica

Salyangoz ürünlerinin sağlığa faydalarını ve kullanım alanlarını keşfedin. Doğal iyileşme ve güzellik için.
Achatina fulica

Achatina fulica yani Dev Afrika Salyangozu, boyları yaklaşık 5 mm olan eliptik yapıda 100 - 400 arası yumurta dizeler.


Her bir salyangoz yıl boyunca birden fazla sefer yumurta dizerler. Yumurtalarını bazen toprağa açtıkları deliğin içine, bazen ise bitki, kayalık zemin veya cisimlerin üzerine dizerler. Yumurtalar 10 - 30 gün aralığında açılır ve yeni yumurtadan çıkan salyangozların boyutları yaklaşık 4 mm uzunluğundadır.


Dev Afrika Salyangozları her ay en fazla 10 milimetreye kadar büyürler. 6 ayın sonunda, 35 mm uzunluğunda ve neredeyse cinsi olgunluğa ulaşmış olurlar. Cinsi olgunluk yaşları 6 - 16 aydır. Bu süre hava koşullarına ve beslenmelerindeki kalsiyum miktarına göre değişir.


Dev Afrika Salyangozları ortalama 5 - 6 yıl kadar yaşarlar, en uzun yaşam süresi ise 9 yıl kadardır.


Yetişkin boydaki bir Dev Afrika Salyangozunun kabuk eni 7 cm boyu is 20 cm ölçülerindedir.



 


Salyangoz üretimi ve bakımı hakkında uzman rehberliğinde eğitim alın. Salyangoz yetiştiriciliği hakkında her şey.


 

1.268 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page