top of page
Ara

Salyangoz İşinde Para Var Mı

Güncelleme tarihi: 24 Eki 2023

Bilindiği gibi Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında binlerce yıldır salyangozlar insan gıdası olarak tüketilmektedir. Hatta son yıllarda Amerika kıtalarında da salyangoz tüketimi yaygınlaşmaya başlamıştır.


Ancak bazı kişiler için sevimli, bazı kişiler için ise rahatsız edici bir görüntüsü olan salyangozların gıda olarak yenmesi birçok topluma göre tuhaf karşılanmaktadır.


Peki, insanlar neden salyangozu gıda olarak tüketmektedir?

Salyangozların gıda olarak tüketildiğinin yazılı olduğu en eski kaynak Marcus Terentius Varro (MÖ 116 - MÖ 27) tarafından yazılan “De Re Rustica III” adlı eseridir. Eserde, insanların genellikle evlerin yakınlarındaki bölmelerde salyangoz yetiştirdiği ve salyangozları özenle yetiştirdikleri bitkilerle beslediği anlatılmaktadır. Ayrıca, eski zamanlardan beri salyangozlar mide, hidropsi ve doğum rahatsızlıkları için ilaç olarak reçete edilmiştir. Orta Çağ'da ise insanlar, salyangozların kaynatıldığı suyu boğaz ağrısına ve bronşite yardımcı olmak için, ayrıca mide ve bağırsak enfeksiyonlarını ve kataplazmayı tedavi etmek için kullandıkları da bilinmektedir.


Aslında tarih boyunca insanlar salyangozları gıda olarak tüketmiş, hatta tıbbi amaçlar için kullanmışlardır.


Salyangoz etinin içeriği incelendiğinde ise neden yoğun olarak insanlar tarafından tüketildiği daha iyi anlaşılmaktadır:

yüksek proteinli salyangoz yemek faydaları
Salyangoz Besin İçeriği

Günümüzde, Dünya genelinde yıllık olarak yaklaşık 300.000 tonluk kara salyangozu pazarı bulunmaktadır. Buna karşılık olarak pazardaki salyangozların %85’inden fazlası doğadan toplanmakta ve yalnızca %15’i salyangoz çiftliklerinden temin edilmektedir.


Ancak buna rağmen salyangoz talebinin sadece %70 kadarı karşılanabilmektedir.



 


Salyangoz yetiştiriciliği, karlı bir iş fırsatı sunuyor.
Kazançlı İş Fırsatları


Doğadan toplanan salyangozlar, yerel halk tarafından yılın belirli dönemlerinde toplanıp salyangoz işleme tesislerine satılır. Ancak geçen yıllar boyunca yapılan kontrolsüz ve aşırı salyangoz avcılığı ile beraber tarım ilaçlarının da yoğun kullanılması sonucu, artık doğada çok az miktarda salyangoz kalmıştır. Kalan salyangozların neslinin tükenmemesi için ise birçok Avrupa ülkesinde salyangoz avcılığı yasaklanmış veya belirli dönemlerde belirli bir miktara kadar avcılığına izin verilmektedir.


Peki Salyangoz İşinde Para Var Mı? Elbette var!

Son 10 yılda salyangozlara artan talebin karşılanabilmesi için hızlı çözüm üreten ülkelerin başında Ukrayna gelmektedir. Ukrayna'da sadece 2019 yılında 100'ün üzerinde salyangoz çiftliği açıldığı rapor edilmiştir. 2021’de hazırlanan son raporlar ise şimdiye kadar 400'den fazla çiftlik olduğunu göstermektedir.


Gürcistan ile AB arasında 2021 Temmuz ayında gerçekleşen Ticaret Anlaşması üzerine son 1 yılda 150'den fazla salyangoz çiftliği kurulmuş ve 5 yıllık süreçte 3000 salyangoz çiftliği kurulması hedeflenmektedir.


Çiftliklerde yetiştirilen canlı salyangozlar pazarda €2.00 ile €10.00 arasında alıcı bulmaktadır. Fiyatları en çok etkileyen faktörler; mevsim, kalite, boy, kalibrasyon ve salyangoz türüdür.



 


Salyangoz çiftliği sahipleri, işlerini büyütmek için burada.
Salyangoz İşinin Patronu


Salyangoz İşinde Para Var Mı

Anatolian Snails, salyangozlar için en uygun olan iklim değerlerini sağlayan Kapalı Sistem Salyangoz Yetiştiriciliği sistemleriyle, 1 dönümde yıllık 140 ton üzerinde canlı salyangoz elde edebileceğiniz çiftlikler inşa etmektedir.



Hem de yetiştirdiğiniz tüm salyangozları Anatolian Snails olarak biz satın alıyoruz!


Salyangoz çiftliği iş fikri ile yatırımınızı 2 ile 3 yıl arasında amorti edebilirsiniz.


Ayrıca, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı salyangoz üretimi ve yetiştiriciliği projelerinde KDV hariç 7.000.000 TL’ye kadar olan yatırımlara GERİ ÖDEMESİZ %50 hibe desteği vermektedir.


2023 Yılı için %50 Devlet Destekli Salyangoz Çiftliği yazımızı okudunuz mu?


Detaylar için bizimle iletişime geçiniz.







 

6.138 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page