top of page
Ara

Salyangoz Fosili

Güncelleme tarihi: 24 Eki 2023

Salyangozlar yaşama alanlarına göre kara salyangozu, tatlı su salyangozu ve deniz salyangozu olarak 3 gruba ayrılmaktadır ve bilinen 60.000'den fazla salyangoz türü bulunmaktadır.


Denizlerde ve karada yaşayan salyangozlardan bazıları insanlar tarafından gıda olarak tüketilmektedir.


Dünya üzerinde salyangozların milyonlarca yıl süren yaşam serüvenleri, aslında salyangozların çevresel değişimlere karşı ne kadar dayanıklı olduğunu da göstermektedir.


Salyangozlar olumsuz çevresel koşullarda kabuklarının içine saklanır. Özellikle çoğu kara salyangozu, soğuk kış aylarında "kış uykusuna" yatar ve kış bittikten sonra uyanıp yaşamlarına devam ederler.


Her ne kadar yavaş hareket etseler de, karşılaştıkları tehditlere karşılık oldukça gelişmiş savunma sistemleri geliştirmişlerdir. Karada yaşayan salyangozlar genellikle düşmanlarından kurtulmak için yoğun bir mukoza salgısı bırakarak düşmanlarının hareketlerini kısıtlayarak onları etkisiz hale getirirler.


Salyangoz sıvısının kozmetik dünyasındaki etkilerini öğrenin. Cilt bakımında nasıl kullanılır?

Suda yaşayan bazı salyangoz türleri ise salgıladıkları zehirli sıvı sayesinde kendisini avlamak isteyen canlılara karşı caydırıcı bir savunma tekniği sergilemektedir.


Salyangozlar savunmasız, basit ve yavaş canlılar gibi gözükse de, milyonlarca yıllık gelişimin sonucunda hem olumsuz doğa olaylarına karşı dirençli olmayı, hem de çeşitli düşmanlarına karşı kendilerini çok iyi savunmayı başarmışlardır.


Bu sayede dünyanın yaşayan en eski canlıları arasında yer almaktadır.



 


Milyonlarca yıldır yeryüzünde yaşamını sürdüren salyangozlar, geçmiş çağlardan günümüze kadar uzanan varoluşlarını, fosilleşmiş kabukları ile kanıtlamaktadır.


Hatta salyangozların 500 milyon yıl önce evrimleştikleri düşünülmektedir.


Yapılan arkeolojik çalışmalar doğrultusunda, salyangozların en az 100 milyon yıllık kalıntıları keşfedilmiştir.


Salyangozların milyonlarca yıl süren evrimini inceleyin.
Salyangozların Tarih Öncesi Geçmişi

Ülkemizde 2021 yılının başlarında Adıyaman'da bulunan salyangoz fosilinin, uzmanlarca yapılan incelemeler sonucunda en az 70 milyon yıllık ve bir salyangoza ait olduğu belirlenmiştir.


Bulunan fosil, ülkemizde bulunan en eski salyangoz fosili olarak kabul edilmiştir.



 

Salyangoz fosilleri, tarihi anlamak için önemli izler sunuyor.
Tarihi İzler

Dünya'da bulunan en eski salyangoz fosili ise 2016 yılında Myanmar'da bulundu. Küçük bir kara salyangozunun başı, ayağı ve göz sapı, yakın zamanda 99 milyon yıllık bir kehribar parçasında fosilleşmiş halde bulundu. Numunenin genişliği 0,2 inçten daha az olsa da, dinozorlar zamanından bu göze çarpmayan yaratıkların yaşamlarına inanılmaz bir görünürlük sunuyor.




Kaynak:


 

373 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page